orodjeindom

Za Vas smo izdelali novo spletno trgovino. Uživajte v spletnih nakupih. Vprašanja nam lahko pošljete na mail #EM#696f646c446a74686c636f62626961623e627b#EM#

ZAMAK

ZAMAK – MATERIAL OKOVJA

Ali veste iz česa so izdelani ročaji in kljuke?

Ročaje poznamo različnih oblik, obdelav in lahko so izdelani iz različnih materialov kot so inox, železo, les, plastika, aluminij, medenina ali pa zamak. Prav zaradi dobrih lastnosti se veliko okovja izdeluje iz tega nepoznanega materiala – zamak.


ZAMAK je trgovsko ime za skupino cinkovih zlitin, ki so posebno uporabne za vlivanje v kovinske kalupe. Ime je okrajšava za glavne sestavine zlitine, po nemškem poimenovanju: Z - cink, A - aluminij, MA - magnezij in K - baker. Zlitine te vrste je prva pričela izdelovati firma New Jersey Zinc Company leta 1929.

Poleg lastnosti, ki olajšujejo litje zaradi nizkega tališča, je posebnost zlitine v tem, da vsebuje zelo malo železa, ki povzroča notranjo korozijo. Pri izdelavi litin ZAMAK uporabljajo zelo čist cink. Poleg tega ima zamak izredno dobro livnost, trdnostno obstojnost, dobre pogoje za obdelavo in galvaniziranje. Poleg tega se odpornost proti koroziji, ki je sama po sebi zelo dobra, še poveča, če se izdelki v zamaku podvržejo galvanskemu zaključnemu postopku, kot so cinkanje, kromiranje, nikljanje, sateniranje.

Najpogostejša je uporaba različnih zlitin iz skupine ZAMAK za izdelavo kovinskih delov igrač, uporablja se pa tudi za izdelavo drugih manj obremenjenih delov in pohištvene in stavbne galanterije, kot so ročaji, obešalniki, kljuke,...


Več znaš – več veljaš!